Who am I?

Who am I?

29. marts 2022 0 Af Dott

I søndags tabte jeg min pung!
I skoven eller ved vandet, jeg ved det ikke. Den er smuttet ud af min inderlomme og pist væk er den.
I min pung var der ca. 300 kr. i reder penge, dankort, sundhedskort, kørekort, billeder, nemid nøgle kort, og lidt forskellige andre kort.

Jeg forlader lige fortællingen om min pung lidt, for jeg vil gerne lige fortælle dig noget andet først.
Jeg har besluttet mig for ikke at få MitID.
Det betyder for eksempel, at jeg ikke mere kan tilgå min bank. Det betyder også at jeg har gjort mig rigtig mange tanker om den måde vores personlige papirer og oplysninger ”opbevares” på nu om stunder. Mit valg om ikke at få MitID skyldes til dels at jeg ikke mener sikkerheden er i orden. Det skyldes også at jeg ikke ønsker systemet af personlige og politiske grunde. I forbindelse med mine overvejelser frem og tilbage, stod jeg en dag med en opdatering til min iphone. En opdatering som jeg ikke har set før, der var to ”knapper” ENIG eller UENIG kunne jeg vælge! Det stod jeg og kiggede lidt på og så gik det op for mig, at jeg jo i virkeligheden kun havde et valg ENIG! Jeg kunne selvfølgelig godt trykke på UENIG, men så ville jeg snart være hægtet af og lige der forstod jeg noget som jeg ikke før havde forstået. Det kan godt være at al den teknik er smart, smart med netbank, mobilepay, borger, osv osv, men det er godt nok også sårbart. alle vores personlige papirer og oplysninger ligge i en eller anden sky som vi ikke aner hvor er, hvem kan se, hvem har adgang til mm.

Dagen oprandt hvor jeg fik besked i min netbank om at det nu var min tur til at få MitID, så jeg bestilte en tid på Borgerservice (efter megen ringen rundt og lange telefonkøer) lykkedes det og jeg mødte op på det aftalte tidspunkt.
Jeg oplyste borgerservicedamen om at jeg ikke ønskede MitID, hvortil hun oplyste mig om, at det skal jeg, vi har allesammen indgået en aftale hvor vi i 2014 har forpligtet os til at kunne modtage digital post fra det offentlige og det kan man ikke undgå, med mindre man er ”Fritaget”!
FRITAGET, det minder lidt om noget med mundbind som forgik for et par måneder siden, men som vi ikke snakker mere om, fordi vi nu er gået i krig i stedet for!

Nå, men altså en fritagelses attest som skal skrives under på tro og love i forhold til straffelovens paragraf 163, hvor man skriver under på tro og love og hvis man lyver kan blive straffet med bøde, eller op til 4 måneders fængsel.
En af grundende til fritagelse kan være at man ikke har adgang til nettet, altså ingen digitale dimser. Jeg spurgte damen om fritagelsesattesten så udløb hvis jeg atter fik adgang til nettet, hvortil hun svarede at de jo da ikke kan se om jeg har en computer. Nej det kan i måske ikke endnu, sagde jeg.

Enden på det hele blev at hun sagde til mig, at hun aldrig havde haft sådan en som mig og om jeg ikke bare ville have fritagelsesattesten med hjem og tænke over det!
Jeg tog attesten med, men der var nu ikke så meget at tænke over.

Tilbage til min tabte pung.
Jeg fik spærret mit dankort og mit nemid nøglekort, det gik nemt og fint.
Så gik jeg på nettet for at bestille et nyt kørekort, hvilket ikke kunne lade sig gøre, da jeg ikke kunne vælge en dato på mit lokale borgerservice. Nå, men så kan jeg bestille et nyt sundhedskort tænkte jeg, men nej – der skal betales med dankort!
Nå, jeg fandt et telefonnummer til Borgerservice og ringede op, efter 45 minutter med en musikstump i loop, gav jeg op og ringede af.

Ringede til banken, fik bestilt et nyt dankort, lidt noget bøvl fordi jeg ikke har adgang til netbank, men det lod sig gøre. jeg foreslog at jeg kunne gå i min lokale bank afdeling i Århus for at underskrive, hvortil den søde bankdame oplyste mig om, at det kunne jeg ikke, for den afdeling jeg hører til i banken, ligger i Ålborg! ÅLBORG, jammen jeg bor jo i Århus, det var der så ik lige nogen som havde oplyst mig om.

Jeg lagde på og sad lidt på sofaen og mærkede på min indre stemning. Det gik op for mig, at når man mangler to plastik kort, så er man NO BODY! Det gav anledning til at reflektere lidt over det der med hvem jeg egentlig er og om jeg kan bevise det.
Altså den jeg virkelig er kan jeg ikke vise frem, for det er jo bare – men min persona som har et cpr nr. et dankort og et sundhedskort er intet ude det, det var sq ærlig talt lidt en interessant opdagelse. Hvis ikke jeg har mine kort, kan jeg ikke bevise hvem jeg er!
Okay, min pung er væk, mine papirer er væk, men ”jeg” er her stadig. Når jeg taber min pung ved jeg ikke hvor den er og hvor mine personlige kort mm. er – hvis jeg har mine kort mm i skyen og strømmen går, så er jeg i samme situation, jeg kan ikke tilgå mine kort!

Heldigvis havde jeg kontanter her hjemme, men jeg kan feks ikke tanke, for ingen benzinstationer tager kontanter. Det fik mig til at forstå hvor meget vi er ”på den” hvis strømmen går, eller hvis der kommer cyberangreb. ALLE vores oplysninger ligger på nettet ALLE! Det kan du selv tænke lidt over … alt fra sundhedsoplysninger til penge, til forsikringspolicer til lønsedler osv.
Jeg kørte op på det lokale borgerservice og der sad en flink dame som kunne lave et midlertidigt kørekort som gælder til 28 april 22, heldigt for jeg kunne først få en tid til at få lavet et nyt rigtigt kørekort den 20 april. Hun kunne se i sit system, at jeg har en iphone og en ipad hvor jeg har aktiveret nemid appen, hmmmm nå da, hende den anden med MitID, sagde ellers at de ikke kan se noget om hvad vi har af digitale enheder!
Sundhedskortet kunne hun desværre ikke hjælpe mig med, så jeg må nøjes med det jeg har på telefonen indtil jeg får et dankort så jeg kan betale.

Vi går mere og mere fra kontanter, det bliver vanskeligere og vanskeligere at ringe det offentlige og private firmaer op, fordi vi efterhånden har sparet så meget at overskriften er:
FIND SELV UD AF DET!

Moralen i hele denne historie er for mig, at jeg kom til at opdage hvordan det er når den identitet man har i samfundet forsvinder og at uanset hvor mange kort jeg har, så er jeg et frit mennesker som ikke kan hverken ejes eller herses med. Det kan godt ske at samfundet mener noget om hvad min person kan eller ikke kan, men dybest set er vi alle sammen frit flyvende og ånden er fri.

Jeg ser frem til at ”den gamle verden” falder sammen og fra hinanden, ikke fordi jeg tror det bliver hverken sjovt eller godt imens det står på, men jeg tror på, at vi er et sted i evolutionen hvor det som ej kan stå må falde og der tror jeg i den grad vi er nu. Det føles lidt som om jeg fik lov til at få en lille general prøve ved at miste min pung og identitet, mit råd til dig lige nu er:
Hæv nogle penge, køb fødevare ind, gør dig klar til kaos så godt som du kan, print dine papirer ud så du ved hvad der er dit og vid at vi er SÅ meget på vej mod en ny verden hvor vi vil sætte empati, medfølelse, ærlighed, kærlighed, forståelse, samskabelse mm SÅ meget i fokus og det bliver FEDT 😉 Det er en magisk tid lige nu, vi er i den spæde start af noget nyt og i slutningen af noget gammelt – Der er håb for, at jo mere forfærdeligt der sker i den gamle verden, jo mere bliver vi klar til at sige nej til den og vælge noget andet ❤️