Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/0/3/3/dotts.dk/httpd.www/wp-content/themes/soledad/functions.php on line 159 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/0/3/3/dotts.dk/httpd.www/wp-content/themes/soledad/functions.php on line 159
Home Illugrafier

Illugrafier


ARTIKEL
OM ILLUGRAFIER AF JON DETLEVSEN

Når illusion bliver virkelighed

Kulminationen på måneders hårdt kunstnerisk og fotografisk arbejde fandt sted i den forgangne weekend til ferniseringen på Dott Ovesens illugrafier på Vilhelmsdal syd for Aarhus

Af Jon Detlefsen/SAGAfoto.dk

Er det en illusion, når man på få måneder opdager en ny verden og genopfinder sig selv som fotograf? Når man pludselig står med sin første udstilling som kunstner og en fernisering, der, mildt sagt, kan betragtes som en bragende succes med et talrigt fremmøde og adskillige solgte værker?
For Dott Ovesen er det ingen illusion men ganske overvældende virkelighed.

I weekenden den 6-7 juni 2015 udstillede Dott Ovesen sine illugrafier, fotografiske illusioner, i naturskønne omgivelser på Vilhelmsdal kunstcenter syd for Aarhus. 100 imponerede gæster, venner og kunstinteresserede mødte op til udstilling og fernisering på en solskinsrig sommerlørdag, der på skønneste vis akkompagnerede de udstillede værker. Yderligere 70 kunstglade mennesker besøgte udstillingen søndag. Og så er intet mindre end 11 af værkerne allerede solgt.

Nøglen til ingenmandsland
Weekendens udstilling var kulminationen på en usædvanligt og hæsblæsende periode. For blot få måneder siden fik Dott Ovesen en åbenbaring. Ikke en af de små, hvor man pludselig indser, at man hele livet har sunget forkert på et klassisk pophit. Eller hvor de sorte oliven på pizzaen pludselig åbenbarer sig som delikatesser modsat ens hidtidige opfattelse.

Dott fik en åbenbaring, der ændrede hendes fotografiske liv. Hun opdagede nøglen til det fotografiske bur, som mange fotografer sidder indespærret i og kæmper for at slippe ud af. Hun fandt ud af at nedbryde grænsen til det ingenmandsland, som kun få tør, eller evner, at sætte sit fotografiske fodaftryk i. Grænselandet mellem fotografi og kunst. I det land gælder kun de regler, man selv bestemmer. I det land er man fri. I det land fandt Dott sine illugrafier.

Et nyt begreb
Dott Ovesen skaber sine værker ved at bevæge sit kamera, mens hun eksponerer. Bevægelsessløring hedder teknikken med et gængs fotografisk udtryk. Det er ikke en ny teknik. Men at italesætte kunsten, der skabes med teknikken, er nyt i Danmark. At give den et navn. At gøre den til et legitimt begreb, der kan defineres ud fra.

Illugrafier hedder de. Dotts kunstværker er illusion og fotografi. De kunstværker, der er lavet med et kamera, og derfor må være fotografier, men som ligner malerier, uden at være det, og derfor må kaldes noget helt tredje. De opstår gennem en fri, kreativ proces, hvor Dott lader sindet stå åbent for fortolkning af sine omgivelser. Fortolkning af naturen, som hun holder af at færdes i, og som giver ro i sjæl og legeme.

Dagen derpå er blot begyndelsen

Dott Ovesen konsumerer de seneste måneders intensive fokus på alt det praktiske omkring etableringen af hjemmeside og webshop og de titusindvis af praktikaliteter, der er nødvendige i forbindelse med en kunstudstilling og fernisering. Og hun konsumerer den overvældende respons, de mange begejstrede tilkendegivelser, de mange solgte værker og forespørgslerne på at holde kurser og foredrag om sine illugrafier.

Hun konsumerer det faktum, at hun med illugrafierne viser sin sårbarhed. De opstår ud fra hendes inderste. Som en del af den frie, kreative proces i skabelsen af kunst. Og hun konsumerer, at det at give så meget af sig selv har givet en så overvældende genklang. “Vi vil have mere,” lyder det.

Og Illugrafierne vil meget mere. Weekenden var kulminationen på en periode men langt fra slutningen på deres historie. Det er nærmere begyndelsen på en ny sti at betræde i den fotografisk, kunstneriske verden. Dott Ovesen har spændende planer for fremtiden, og i den fremtid lever illugrafierne videre i bedste velgående.

Foto Jon Detlefsen/SAGAfoto.dk

Illugrafi udstilling 2015
Illugrafier
« 1 af 14 »

Vi anvender cookies til statistik, som bruges til forbedring af hjemmesiden. OK

Privacy & Cookies Policy